Arkwright House, Manchester

Arkwright House in Manchester city centre

Project Title
Arkwright House, Manchester

Sector
Commercial Offices, Listed Buildings

Value
£15 Million

Client
Catalyst Capital

Key Elements

  • Secured the building’s future viability as Grade A office space with an EPC ‘B’ rating
  • Overcame strict heritage and planning issues to facilitate redevelopment
  • Maintained operation of a ground floor retail unit (Vodka Revolution Bar) during the works

Arkwright House is a Grade II listed building comprising eight storeys of commercial office space with a basement car park and a Vodka Revolution Bar occupying part of the ground floor. The building sits in the heart of a Manchester conservation area and overlooks a busy city centre green space.

CWC were responsible for the design of all the MEP systems as part of a major refurbishment completed in 2017, including a detailed review of the heating and cooling air distribution to ensure the highest levels of occupant comfort. The project was required to meet BREEAM “Very Good” standard and be energy efficient, whilst respecting the building’s heritage value.

An integral part of the project was the lighting redesign. We were required to open up the original ceiling which had previously been covered, so an architectural raft solution was adopted. This provided support to the lighting and ventilation grilles, whilst still covering the fan coil units.

The lighting design made careful use of the significant amount of natural light provided by the building’s original design. Extensive daylighting simulations were carried out to assess the potential energy savings available by incorporating daylight regulation into the perimeter luminaires. Given the high colour temperature of daylight, the main light sources were fitted with lower temperature 3000K fittings to provide a changing balance of light throughout the day, whereas warmer 4000K luminaires were fitted in central areas where daylight would have less effect.

A fully featured DALI lighting control system was installed to provide maximum flexibility and additional energy savings.

The result is a seamless blend of contemporary comfort within a heritage building.

View More Listed Buildings Projects »